U organizaciji Istorijskog arhiva u Negotinu a pod pokroviteljstvom Opštine Negotin u okviru manifestacije "Negotinsko leto 2016", i povodom 160. godina od rođenja Nikole Tesle u galeriji Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu, nakon pozdravne reči Nenada Vojinovića, direktora Istorijskog arhiva u Negotinu, i projekcije najnovijeg filma Muzeja Nikole Tesle "Nikola Tesla - duh, delo, vizija", održano je predavanje Vladimira Jelenkovića iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, na temu "Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek - tandem genijalnih umova".

Po završetku predavanja usledilo je otvaranje izložbe u galeriji Doma kulture "Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek - saradnja dva velika stvaraoca i vizionara", autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jus-a, a prisutne je pozdravila i Tatjana Panić, član Opštinskog veća zaduženog za kulturu. 

Na izložbi su izložena i dva Teslina eksponata, koja su izazvala veliku pažnju naših sugrađana - model indukcionog motora sa rotorom u obliku jajeta sa automatikom - "Teslino kolumbovo jaje" i Model Teslinog transformatora sa automatikom.


Izvor: Negotin.rs