Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, prisustvovao je otvaranju senzorne sobe namenjene deci i mladima sa poremećajem senzorne integracije u Domu „Stanko Paunović“. Uređenje senzorne sobe u Maloj domskoj zajednici Doma za decu i omladinu, pokrenuto je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Elektroprivrede Srbije, koja je za opremanje neophodnom opremom izdvojila milion dinara.

- Mi smatramo da su senzorne sobe značajno terapeutsko sredstvo i da svaka naša institucija treba da ima ovu sobu i nadamo se da ćemo zahvaljujući donaciji Elektroprivrede Srbije i drugih naših prijatelja i donatora uspeti to da uradimo do kraja godine, da neće biti ni jedna ustanova u kojoj naša deca neće moći da zatraže pomoć, kada je senzorna soba u pitanju. Elektoprivreda ima slogan „Uključi se u život“ i ovo je sjajan način da se pokaže da je ona deo naših života i da su uključeni u svakodnevni život i svakodnevne potrebe ove dece. Vi kada pomognete ovoj deci ne pomažete samo njima, već i njihovim porodicama, ljudima koji brinu o njima, ljudskom biću prema kome život nije bio pošten i na nama je da se izborimo da to oštećenje bude blaže i da im život bude pravedniji i dostojniji čoveka – istakao je ministar Vulin.

Elektroprivreda Srbije je već opremila pet senzornih soba u ustanovama u Srbiji, za koje je, zajedno sa ovom u Negotinu, izdvojeno ukupno 5.250.000 dinara. Nedeljko Marković, direktor korporativnih poslova HE „Đerdap“, najavio je da će Elektroprivreda i u narednom periodu pomagati ovakve akcije: -Elektroprivreda Srbije i ovim putem pokazuje da svoje uspehe ne vidi samo u svom poslovanju, nego i u društveno odgovornom ponašanju i humanitarmom radu, koji je evidentan. Zadovoljstvo nam je da, zajedno sa ministrom Vulinom možemo da prisustujemo otvaranju šeste po redu sobe koja se finansira sredstvima Elektroprivrede i spremni smo da i ubuduće pomažemo ovakve akcije.

- Značaj sobe je veliki kako za korisnike, tako i za zaposlene u Domu „Stanko Paunović" - ističe direktor Miloš Milošević. - Donacija ima ogroman značaj za korisnike Doma, za 12 deteta sa smetnjama u razvoju koja su smeštena trenutno kod nas. Poboljšaće im funkcionalnost u svakom smislu izazivanjem stimulansa raznih vrsta i nadam se da će u ubudućnosti koristiti svoj deci kojoj će biti potrebna.

Predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović, u razgovoru sa ministrom Vulinom istakao je da lokalna samouprava u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i obavezama izdvaja značajna sredstva za socijalnu zaštitu i da će to činiti i u narednom periodu.

Nakon obilaska Doma, održan je sastanak kome su pored ministra Vulina prisustvovali načelnik Borskog okruga, Miroslav Knežević, predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović, direktor Doma za decu i omladinu „Stanko Paunović“, Miloš Milošević, direktor filijale Fonda PIO u Boru, Verica Čarapić, direktor borske filijale NSZ, Sonja Stanković, direktor Centra za socijalni rad Negotin, Dane Surudžić i šef Odseka inspekcije rada za Borski okrug, Jasmina Vezurić.


Izvor: Negotin.rs