Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) počela je ovog meseca sa isporukama đubriva i semena za poljoprivrednike u istočnoj Srbiji koji su pretrpeli štetu od poplava i ledoloma tokom 2014. godine.

U Negotinu je juče završena isporuka i podela preko 13 tona đubriva, koje je deo paketa pomoći u semenima za jesenju setvu, za ukupno 44 poljoprivredna gazdinstva koja će u prvoj polovini oktobra dobiti i seme pšenice, odnosno ječma. Ukupna vrednost isporučenog đubriva iznosi preko 550.000 dinara.

Podelu semena i đubriva za poljoprivrednike opštine Negotin finansira Evropska unija u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, a iz pretpristupnih fondova IPA 2014. Do sada je, kroz prethodne isporuke semena, stočne hrane, plastenika, pumpi za navodnjavanje i stoke, pomoć dobio 251 poljoprivrednik iz Negotina, a ukupna sredstva do sada izdvojena za našu opštinu iznose preko 55.000 evra. Do kraja godine poljoprivrednike u Negotinu očekuje i isporuka sadnica voća koja je planirana za kraj novembra tekuće godine.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 92 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova i infrastrukture, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u opštinamka koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Suplementi SRB