Minutom ćutanja i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima 1912-1918.godine u centralnom gradskom parku obeležen 21. oktobar, Dan oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu.

21. oktobra 1918. godine Negotin i Krajinu u Velikom ratu oslobodile su francuske i marokanske jedinice pod komandom generala Žuinja. U tom Velikom ratu, bez civilnih žrtava stradalih u odmazdama i kaznenim ekspedicijama neprijateljskih snaga, u borbama i zarobljeništvu poginulo je ukupno 3.695 Krajinaca, 86 oficira, 151 podoficir i 3.458 vojnika.

 - Sloboda koju danas živimo, posledica je tih teških dana od bitke na Ceru, Legetu i Kolubari, velike epidemije tifusa,albanske golgote i borbi na Solunskom frontu, za svaku kotu, vis, selo i grad. Prema tome, naša je obaveza da čuvamo uspomenu na sve te ljude koji su tada poginuli ili trajno bili onesposobljeni kao ranjenici. Naša obaveza je da čuvamo uspomenu na naše oslobodioce i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine - rekao je u svom obraćanju prisutnima Dragoljub Filipović, predsednik Udruženja SUBNOR Negotin.

Vence su položile delegacije, Opštine Negotin koju su činili dr med Ljubisav Božilović, predsednika SO Negotin, Dragoslav Ninić, sekretar SO Negotin i Novica Lazić,član Opštinskog veća, udruženja SUBNOR Negotin i Rezervnih vojnih starešina.

Delegacija Opštinske organizacije SUBNOR obišla je danas i Spomen obeležje na masovnoj grobnici trećepozivaca 13. puka „Hajduk Veljko“ na Aliji nadomak Mokranja. Negotinsko udruženje je ove godine u sklopu svojih projektnih aktivnosti uredilo stazu koja vodi do ovog spomen obeležja.