Povodom međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, udruženje „Duga“ za svoje goste, organizovalo je maskenbal i prigodan program. Mališani okupljeni oko udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“, maskirani u kostime koje su sami kreirali, prikazali su svojim dragim gostima iz OŠ“Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice i institucija sa kojima sarađuju, program koji su uvežbali na kreativnim radionicama.

- Mi tradicionalno, unazad pet-šest godina pravimo ovakva druženja sa našim prijateljima i saradnicima. Ove godine su to naši drugari iz Kobišnice sa kojima smo radili i inkluzivnu pozorišnu predstavu. Mi se u Srbiji i Negotinu maksimalno trudimo da doprinesemo što boljem upoznavanju šire populacije sa problemima osoba sa invaliditetom i da osobe sa invaliditetom, njihove porodice i prijatelje što više približimo i uključimo u svakodnevni život odnosno borimo se za inkluziju u svakom smislu u našem društvu – istakla je Miroslava Zdravković, sekretar udruženja „Duga“.

Tema Međunarodnog dana OSI ove godine je „Dostizanje 17 ciljeva budućnosti kakvu želimo“, koja proizilazi iz 17 ciljeva održivog razvoja, a njihova uloga je izgradnja inkluzivnijeg i pravednijeg sveta za osobe sa invaliditetom. Ti ciljevi se odnose na iskorenjivanje siromaštva i gladi, obezbeđivanje zdravstvene zaštite, inkluzivnog obrazovanja za sve, rodne jednakosti i osnaživanje žena i devojaka, pristupu vodi, odgovarajućim sanitarnim uslovima i pouzdanoj i održivoj energiji za sve. Među ciljevima su i promocije održivog razvoja, zapošljavanja i rada za sve, promocija inkluzivne i održive industrijalizacije i inovacije, smanjenje nejednakosti između i unutar država, obezbeđivanje da naselja budu inkluzivna, bezbedna i održiva, kao i to da održive budu i proizvodnja i potrošnja. Ciljevi su takođe i borba protiv klimatskih promena, zaštita okeana, mora i morskih resursa, zaštita, očuvanje i promocija održivog kopneneog ekosistema, šuma, zaštita od uništavanja biljnog i životinjskog sveta. U ciljeve su uvršćene i promocija inkluzivnog društva, u kome će vladati mir, kako bi svima bila dostupna pravda i efikasne institucije na svim nivoima, kao i jačanje značenja primene i revitalizacije globalnog partnerstva za održivi razvoj.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB