Tradicionalnim polaganjem cveća na spomenik kompozitoru i prigodnim programima u galerijama Doma kulture, obeležen je 9.januar, dan rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Program obeležavanja godišnjice rođenja Mokranjca, počeo je polaganjem cveća na spomenik kompozitoru. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave, institucija kulture iz Negotina i Beograda i muzičkih škola koje nose ime slavnog Negotinca.

Program je nastavljen u galeriji Doma kulture, a prisutne je pre promocije novog broja časopisa „Mokranjac“ pozdravila Tatjana Panić, u Opštinskom veću zadužena za kulturu i turizam.

Osamnaesti broj časopisa za kulturu „Mokranjac“ predstavili su prof. dr Sonja Marinković, glavni i odgovorni urednik izdanja, koja je u svom izlaganju govorila o najznačajnijim temama koje su obuhvaćene u novom broju časopisa, koji nije napustio svoj koncept i predstavlja svojevrsnu hroniku – pisani trag o proteklom festivalu Mokranjčevi dani.

- Mene raduje da je protekla godina bila godina u kojoj su odbranjena dva doktorata u Srbiji na temu Mokranjca. Uz našu stalnu rubliku „Naučna tribina“, na kojoj čuvamo živo interesovanje srpske muzikologije i etnomuzikologije za Mokranjčevo delo, ovoga puta se pojavio još jedan prilog, Saše Božidarevića, koji predstavlja izvod iz njegove doktorske disertacije. Zainteresovani smo i dalje za ono šta je tradicija srpske muzike i meni je posebno zadovoljstvo da je jedna od naših kompozitorki dobila svoje stranice, u pitanju je Ludmila Frajt, ona je bila među prvim školovanim ženama kompozitorima u Srbiji, učinila je mnogo za srpsku muziku, muziku za decu, primenjenu muziku, filmsku, horsku muziku. Naravno da smo i ovaj put pratili festival Mokranjčevi dani, jer „Mokranjac“ ima zadatak da bude arhiva Mokranjčevih dana – rekla je između ostalog prof. dr Sonja Marinković.

Novinar Novo Tomić, jedan od pokretača časopisa „Mokranjac“ govorio je ovom prilikom o nedavno preminulom slikaru Radislavu Raši Trkulji, počasnom građaninu Negotina. On je između ostalog rekao da je Negotin jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima toliki broj velikana i da moramo da ih se sećamo i poštujemo njihova dela.

U prigodnom programu predstavili su se ove godine Marko Trivunović, Filip Novaković i Mladen Milošević, studenti Filološko–umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu sa odseka harmonike. Na repertoaru su bila dela Ramoa, Baha, Griga i Bramsa.


Izvor: Negotin.rs