Free Classifieds Biz

U najlepšoj i najstarijoj negotinskoj ulici, koja nosi ime Kneza Mihaila, održana je šesta po redu manifestacija „Vesela čaršija“, kojom organizatori Turistička organizacija opštine Negotin, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i vlasnici lokala iz ove ulice, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin, pokušavaju da, bar nakratko, vrate duh starog vremena kada su se u ulici Kneza Mihaila Negotinci družili, pevali i besedili o svom gradu i velikanima krajinskim.

Mnogo je priča ispričano o staroj Negotinskoj čaršiji. I danas je svojim životom pričaju svi oni koji u njoj žive, a ona sve nas spaja. Tako je bilo i sinoć u veseloj čaršiji.

U ime lokalne samouprave organizatorima, učesnicima, gostima, svima iz stare i nove čaršije prijatno veče u čuvenoj negotinskoj Knez Mihailovoj ulici, poželeo je predsednik Skupštine opštine Negotin, dr Ljubisav Božilović:
- Kao i prethodnih godina, i ove, okupili smo se na veliki pravoslavni praznik Bogojavljanje, da bismo oživeli duh starih vremena, setili se poznatih trgovaca i zanatlija, najbrojnijih upravo u ovoj ulici, i zaslužnih zašto i nosi naziv stara negotinska čaršija. Manifestacija „Vesela čaršija“, naša ulica „Otvorenog srca i duha“ uz podršku lokalne samouprave traje već šest godina. Želimo da bude bolja iz godine u godinu, ukrašenija, posećenija. Tu će nam trebati vaša pomoć. Obično zimi uz niske temperature nam je nekako teže da izađemo. Malo je prilika kada novogodišnja rasveta može da dođe do izražaja, zasija i obasja lica ljudi, kao što je upravo Vesela čaršija u najstarijoj ulici, ukrašenoj njenim simbolom, zaštitnim znakom „srcem“. Pozivam vas da izađete, družite se, pozovete prijatelje, komšije,i večeras uživate u prijatnoj i veseloj atmosferi naše čaršije i pripremljenim đakonijama. Oživimo duh starog Negotina uz priče o onima koji su zaslužni što smo danas ovde.

Svoju priču i sećanje na staru čaršiju, ispričao je istoričar Nikola Plavšić, podsećajući na čaršiju, o kojoj je svojevremeno pisao i hroničar čika Đorđe Božinović. Plavšić je između ostalog podsetio da su i tada trgovci i zanatlije iznosili svoje proizvode ispred radnji, a najviše naroda je bilo sredom i subotom, kada su bili pijačni dani.

Staroj čaršiji je nazdravio, svojim kazivanje i pesnik Saša Skalušević, a u programu su učestvovali Stefan Lazarević i Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“. Svojim pesmama atmosferu u kafanama stare čaršije dočarali su Ana i Old Gard Bend, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se i Gradimir Spasić – Spale, starogradski orkestar „Kavaljeri“ i duvački orkestar „Hajduk Veljko“.

 

Organizatori su i ove godine obezbedili posluženje, srneći gulaš, mekike, kuvano vino, tople čajeve i sokove za najmlađe posetioce. Obeležja čaršije takođe, šećerne lulice i jabuke, liciderska srca i balone za najmlađe posetioce.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB