Free Classifieds Biz

Na osnovu Zaključka koji je usvojilo Opštinsko veće na poslednjoj sednici, danas je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara dobilo 27 majki, koje su u prošloj godini rodile treće, četvrto, peto i svako naredno dete.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je majkama uručio pomoć, istakao je da je ovo najmanje što lokalna samouprava može da učini za majke i porodice, ali da će se sagledati koliko ima prostora i mogućnosti u budžetu da se neki iznosi uvećaju ili uvedu, pored postojećih i nove vrste podrške porodicama sa više dece,

Iz budžeta opštine Negotin za jednokratnu novčanu pomoć majkama trećeg, četvrtog, petog i svakog narednog deteta, izdvojeno je ove godine 270.000 dinara, preko Centra za socijalni rad, a na osnovu Zaključka koji je usvojen na poslednjoj sednici Opštinskog veća.

Odluka o finansijskoj podršci porodici sadrži prava na pomoć u cilju podsticanja rađanja dece, a to su pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete, pravo na materinski dodatak nezaposlenoj porodilji, jednokratna novčana pomoć za prvorođeno dete u Novoj godini i jednokratna novčana pomoć porodici bez dece, za vantelesnu oplodnju.

Novčana naknada za novorođeno dete isplaćuje se jednokratno u iznosima od 30.000 dinara za prvo dete, 35.000 za drugo, 40.000 dinara za treće i četvrto, 70.000 dinara za rođene dvojke, bez obzira koji je red rođenja i 100.000 dinara za rođene trojke i više rođene dece bez obzira koji je red rođenja.

Prvorođeno dete u opštini Negotin u Novoj godini, stiče pravo na jednokratnu novčanu pomoć, pod uslovom da majka deteta ima prebivalište na teritoriji opštine Negotin. Ova pomoć isplaćuje se u visini jedne prosečne mesečne neto zarade, isplaćene u Republici Srbiji, za prethodni mesec. Podnosilac zahteva ovo pravo može ostvariti najviše dva puta.

Porodice ostvaruju pravo i na besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ za treće i svako naredno dete u porodici, i za ove namene izdvaja se oko 1.800.000 dinara godišnje iz budžeta Opštine.

Odluka o finansijkoj podršci porodici obuhvata i jednokratnu novčanu pomoć porodicama bez dece za vantelesnu oplodnju i isplaćuje se u iznosu od 100.000 dinara. U 2016. godini podneto je 7 zahteva za isplatu ove novčane pomoći.


Izvor: Negotin.rs