Besplatni oglasnik

Muzeju Krajine odobrena su četiri projekta na javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2017. godini, kao i projekat za održavanje objekata kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz oblasti istraživanja, zaštite i korišćenja nepokretnog kulturnog nasleđa, komisija je od 148 konkursnih prijava, odobrila 45 projekata među kojima su i dva projekta Muzeja Krajine: „Projekat uređenja četiri arheološka nalazišta u okviru rimskog Limesa na Dunavu“, za koji je odobreno 1.200.000,00 dinara i pojekat „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na objektima rezidencijalno -memorijalnog kompleksa Vrelo – Šarkamen, kao dela šireg projekta „Vrelo – Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija““, za koji je odobreno 700.000,00 dinara.

U oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja stare i retke bibliotečke građe, po raspisanom javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja od pristiglih 29 prijava, odobreno je 13 projekata. Muzeju Krajine je iz ove oblasti odobren projekat „Konzervatorsko-restauratorske intervencije na fondovima stare i retke knjige Muzeja Krajine i Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu“ u iznosu od 635.210,00 dinara.

Iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja arheološkog nasleđa od pristiglih 87 prijava, odobreno je 37 projekata među kojima je i projekat gde Muzej Krajine učestvuje kao sufinansijer. Projekat „Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja“, za koji je odobreno 700.000,00 dinara, zajednički je projekat Muzej Krajine i Arheološkog instituta u Beogradu.

Muzeju Krajine odobren je i projekat „Održavanje objekata Muzeja Krajine“, kojim je početkom godine konkurisao kod Nacionalne službe za zapošljavanje za Program javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom. Projekat u trajanju od četiri meseca Muzej će sprovesti od maja do kraja avgusta, a biće upošljeno ukupno četiri radnika.


Izvor: Negotin.rs