U cilju rešavanja problema ulaska i parkiranja vozila u pešačkoj zoni, kao i na trotoarima pored osnovne škole “Vuk Karadžić”, danas je počelo postavljanje metalnih stubova i ograđivanje trotoara. Radove je obišao i predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

- Naša šetalačka zona se mnogo zloupotrebljava od strane nesavesnih vozača koji ne poštuju važeće propise i zato smo bili prinuđeni da uradimo maksimalno ograđivanje pešačke zone. Vozila više neće moći da ulaze u pešačku zonu. Postaviće se vertikalna signalizacija na sve ulaze u pešačku zonu i biće zabranjena vožnja motora i bicikala, jer želimo da ovaj deo grada dobije namenu koju ima. Ispred OŠ “Vuk Karadžić” takođe se postavljaju stubići, s obzirom da je projektom zabranjeno parkiranje, što se nije poštovalo, pa smo morali da sprovedemo ono što je bilo projektom i predviđeno – rekao je predsednik Vladimir Veličković prilikom obilaska radova.

Predsednik je najavio da će uskoro biti donete i odgovarajuće odluke kojima će se regulisati kretanje dostavnih vozila kroz pešačku zonu, a biće pojačana i kontrola i kaznena politika prema onima koji i dalje nastave da se ponašaju kao do sada.

- Protok dostavnih vozila biće regulisan na samom ulazu u pešačku zonu, gde će biti postavljeni obarajući stubići, doneće se i odluka u kom vremenskom periodu će moći dostavna vozila da uđu u pešačku zonu i odluka će biti kao i u ostalim gradovima, nećemo je mnogo menjati. Smatramo da je ovo najbezbedniji način da pešačka zona postane to što treba da bude. Osim postavljanja ograničenja i stubića, moraćemo da pojačamo i kontrolu i kažnjavanje, iako je nepopularna mera, ali želimo da zaštitimo ljude koji žele da se bezbedno osećaju unutar pešačke zone, pogotovu u ovom periodu kada imamo pun grad, puno šetalište – istakao je Veličković.

Radove kod osnovne škole “Vuk Karadžić” izvodi "Magistrala signal" iz Niša, u okviru Javne nabavke za izvođenje radova na vertikalnog signalizaciji čija je ukupna vrednost 3.183.000, dok su na postavljanju stubića u pešačkoj zoni angažovani radnici JKP “Badnjevo”. Od ulaska u pešačku zonu do fontane, kao i na prostoru između Hale sportova i bivše zgrade Komiteta biće postavljeno 65 stubića, a ukupna vrednost radova je 808.000 dinara.


Izvor: Negotin.rs