Tradiconalna manifestacija narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ otvorena je 46. put u subotu 6.aprila u Jasenici, selu koje je prošle godine proglašeno za sveukupnog pobednika takmičenja. Manifestaciji su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Merlina Selenić, zamenik predsednika, Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, predstavnici institucija, udruženja i brojni gosti i meštani Jasenice.

Ovogodišnje „Susrete sela“ koji će okupiti kulturno-umetnička društva iz Jasenice, Čubre, Šarkamena, Sikola, Štubika, Jabukovca i Kobišnice otvorila je Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin poručivši da je čuvanje tradicije kroz prikazivanje bogatstva naših običaja, autentične nošnje, narodne igre i muzike, naš zajednički zadatak.

Domaćini iz Jasenice u subotu su ugostili članove Kulturno-umetničkog društva „Mladost“ iz Čubre koji su se predstavili programom „Bratska deoba“. Lepotu igre, pesme i tradicije Kulturno-umetničko društvo „Živorad Petrović- Dudić iz Jasenice predstavilo je kroz „Priče iz vodenice“.

„Susreti sela“ nastavljeni su u nedelju 7. aprila u Sikolu nastupima Kulturno- umetničkog društva „Prerast“ iz Štubika i domaćeg KUD-a „Čučuk Stana“. Susretima u Sikolu prisustvovali su pored brojne publike Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin, Neda Jankovića i Mladen Bošković, pomoćnici predsednika i Tatjana Panić, član Opštinskog veća i Jovanka Stefanović- Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Kulturno-umetničko društvo iz Štubika prikazalo je na koji način su se mladići iz tog sela pratili u vojsku a domaćini su odlučili da predstave običaj berbe vinograda.

46. „Susreti sela“ biće nastavljeni u petak 12.aprila kada će svoje programe u Šarkamenu prikazati domaćini KUD „Vrelo“ i KUD „Čučuk Stana“ iz Sikola.


Izvor: Negotin