Free Classifieds Biz

Negotin je juče proglašen za novo žarište korona virusa, s obzirom da je u Domu za stare „Radost“ registrovano 30 obolelih. Zbog porasta novoobolelih od virusa COVID-19 u opštini Negotin Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije sazvao je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio najnovije podatke Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara o obolelima iz Doma za stare "Radost".

 - Sa današnjim rezultatima iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“, na osnovu 40 uzoraka od kojih su 32 obrađena, imamo zvanično 30 pozitivnih i dva negativna lica i još osam rezultata čekamo kao i devet uzoraka iz naše Kovid ambulante u Negotinu od 21. aprila od kojih su dva negativna i sedam je na čekanju. Imamo tri zaražena radnika Doma za stare „Radost“, jednog pripadnika Vojske Srbije koji obezbeđuju dom od 30. marta i 26 štićenika koji su pozitivni. Ono što je najveći propust i čega smo se najviše plašili, prema informacijama koje imamo, je da se u tom domu nije primenjivao petnaestodnevni smenski rad radnika. Za sada su svi oboleli u stabilnom zdravstvenom stanju, samo dva obolela imaju povišenu temperaturu, ostali su bez ikakvih simptoma. Ovo je veliki udarac za nas, jer od početka pandemije smo ozbiljno radili i primenjivali mere republičkog i opštinskog kriznog štaba. Imali smo malo zaraženih do danas, iako smo imali veliki priliv ljudi iz inostranstva. Dobro smo se držali, ali ovo se desilo zbog propusta ljudskog faktora. Sada radimo na pronalaženju svih kontakata kako bismo ih sve stavili u izolaciju kako se ne bi širio virus - izjavio je medijima predsednik Veličković.

Zbog mogućnosti da je u transportu došlo do kontaminacije uzorkovanih pločica biće urađeni kontrolni testovi svih štićenika i zaposlenih.
Zdravstveni centar Negotin čeka mišljenje nadležnih organa o daljem postupanju sa novoobolelima.

Inače, u Domu za stare "Radost" koji su obezbeđivali pripadnici Vojske Srbije ima 40 štićenika i 16 radnika.

Suplementi SRB