U negotinskom Domu kulture sinoć je otvoren četvrti Vokalni etno festival mladih – VEF 2017. Festival je otvorio Boban Stingić, zamenik predsednika opštine Negotin, a nakon svečanog otvaranja priređen je i koncert prošlogodišnjih pobednika VEF-a, Pjevačke grupe katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Dvodnevni festival organizuje Kreativno udruženje NEGO, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin.

Odmah nakon otvaranja priređen je i celovečernji koncert prošlogodišnjih pobednika VEF-a, Pjevačke grupe katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Muška i ženska pevačka grupa Akademije umjetnosti Katedre za etnomuzikologiju, postoji od osnivanja Akademije umjetnosti u Banjaluci, 1999. godine. Sa grupama rade docent dr Dragica Panić Kašanski i mr Ivana Rosić negujući na repertoaru grupe pesme iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Grupa je učestvovala na raznim manifestacijama u zemlji, kao što su Majske muzičke svečanosti u Bijeljini, gde osvaja zlatnu medalju 2010, 2012. i 2014. godine, a 2016. godine bili su najbolji i na VEF-u u Negotinu.

Drugi dan Festivala je takmičarski. Takmičiće se jedanaest grupa, osam iz Srbije i po jedna iz Rumunije, Bugarske i Crne Gore. U revijalnom programu nastupiće i Dečiji hor „Vivak“ OUŠ „Stevan Mokranjac“ Negotin i „Dunavski vez“ OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova.

Njihove nastupe ocenjivaće žiri koji će činiti dr Dragica Panić Kašanski, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dr Zlata Marjanović, profesor tradicionalnog pevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije. i Danijela Marković, profesor muzičke kulture u Negotinskoj gimnaziji, SMŠ „Stevan Mokranjac“ i Tehničkoj školi u Negotinu i dirigent mešovitog gimnazijskog hora.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB