Free Classifieds Biz

Manifestacija "Muzeji za 10" sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ biće održana sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija. Muzej Krajine Negotin godinama unazad učestvuje u ovoj manifestaciji.

Tokom trajanja manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

U Negotinu manifestacija počinje dokumentarnom izložbom „Obrenovići u zbirkama Muzeja Кrajine“ kojom je obuhvaćena bogata kolekcija dinastije Obrenović, koja je više od 80 godina u baštini Muzeja Кrajine.

Sastavni deo izložbe su i dva portreta iz muzejske umetničke zbirke – portret Miloša Obrenovića, rad Pavla Čortanovića i portret Mihaila Obrenovića, rad Milisava Markovića.

Izložba će biti dostupna pojedinačnim posetama.

Negotinski Muzej Krajine prošle godine izdao je osam publikacija, a tokom manifestacije "Muzeji za 10" dve knjige namenjene deci biće prezentovane na Youtube kanalu Muzeja.

Publikacija „Priča o Hajduk Veljku“ imaće onlajn promociju 15. maja. U ovoj publikaciji o junaku Prvog srpskog ustanka na zanimljiv način je ispričana priča o životu legendarnog junaka, kao i njegova veoma značajna uloga u borbi za oslobođenje Srbije od Turaka.

Onlajn promocija publikacije „Volim Mokranjca“ planirana je za 18.maj, takođe na Youtube kanalu Muzeja Кrajine.

Suplementi SRB