Besplatni oglasnik

U nedelju, 23. maja, Ekološko udruženje "Badem" Negotin organizovaće dobrovoljnu akciju čišćenja i uređenja izletišta Badnjevo. Skup će biti u 10 časova kod česme u centru Badnjeva. Iz Udruženja pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže i da sa sobom ponesu dobru volju i šta mogu od pribora.

- Pozivamo sve zainteresovane građane Negotina da nam se pridruže da vratimo sjaj našem prelepom Badnjevu i da pokrenemo akciju, ako je moguće, da ponovo dobije zaštitu. Hrastova šuma ima veliki naučni značaj - poručuje Danilo Petrović, predsednik Udruženja.

Izletište Badnjevo sa svežom hladovinom hrastove šume, zdravom pijaćom vodom i čistim vazduhom, krajem 19. i početkom 20.veka postaje najomiljenije izletište Negotinaca; pa se počinje sa uređenjem istog kao pravog izletničkog mesta.

Obnovlja se Badnjevska česma, koju su 1824. godine podigli knez Krsta Petrović i Ilija Marković-Mašić, čija je porodica opštini Negotin poklonila parcelu sa izvorima, ali uz uslov da se voda sprovede i do centra Badnjeva. Sa ovih izvora se Negotin i Badnjevo i danas snabdevaju.

1982. godine Skupština opštine Negotin donosi odluku o proglašenju Turističko-izletničkog prostora Badnjevo prostorom posebne vrednosti - park šumom. Međutim, i pored ove odluke, u Badnjevu se do 2002. godine povećava broj kuća, pa na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Skupština opštine Negotin donosi: "Rešenje o skidanju i brisanju zaštite prirodnog dobra - park šume "Badnjevo" opština Negotin." U obrazloženju stoji: "...prilikom stručnog nadzora, u postupku revizije zaštićenih prirodnih dobara utvrđeno je da ovo prirodno dobro izgubilo utvrđena svojstva za zaštitu, te da više ne ispunjava uslove potrebne za zaštitu..."

- Ništa od ovoga ne možemo promeniti, ali možemo svojim odnosom prema ovoj lokaciji da pokažemo da nam je stalo do svakog stabla, do svake travke... - zaključuje predsednik Udruženja

Suplementi SRB