14. juni Svetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi i 143. godišnjica postojanja i rada Crvenog krsta Srbije i podružnice u Negotinu, obeleženi su juče svečanim uručenjem priznanja višestrukima davaocima, zaslužnim pojednicima i organizacijama koje pružaju podršku u radu podružnici Crvenog krsta u Negotinu.

Zlatni znak, priznanje CK Srbije, Vladimiru Veličkoviću, predsedniku Opštine Negotin, uručio je predsednik CK Srbije uvaženi prof.dr Dragan Radovanović. Na jučerašnjoj svečanosti uručene su i zahvalnice, srebrni znak i medalja Crvenog krsta.

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije je u svom obraćanju prisutnim zvanicama istakao da u nedelji dobrovoljnog davalaštva krvi u kojoj obeležavamo jednu od najvažnijih aktivnosti koju Crveni krst na čitavoj teritoriji Srbije ima, 14. juni se koristi i kao prilika da se zahvalimo dobrovoljnim davaocima za njihovo redovno dobrovoljno davanje krvi, ali i da se podsete oni koji nisu do sada nikada darivali krv da je vreme i prilika da to i učine makar jedanput u svome životu.

„Dolazi letnje vreme, vreme kada tradiconalno nema dovoljnih količina krvi, naprotiv postoji manjak krvi i zato od 14. juna počinjemo veliku kampanju dobrovoljnog davalaštva krvi u čitavoj Srbiji „Crveni krst Srbije- crveni tepih“ gde ćemo kroz video klipove koje su snimile poznate ličnosti iz javnog života Srbije da pozivamo građanstvo na dobrovoljno davanje krvi i ti pozivi će biti emitovani na televizijama i društvenim mrežama. Ovo je prilika da istaknemo da je i Negotin jedna sredina u kojoj zaista postoji veliki broj davalaca krvi. Kada se u pojedinim krajevima u Srbiji broj davalaca čak i smanjuje, u Negotinu to nije slučaj. Mi sa ponosom u Crvenom krstu možemo da kažemo da smo od 4 akcije dobrovoljnog davanja krvi godišnje u Negotinu sada došli do 24 akcije što pokazuje dve stvari - kako su Negotinci solidarni i da žele da učestvuju u akcijama i pomognu drugome ko je u nevolji i drugo da Crveni krst Negotin izvanredno radi svoj posao,“ istakao je prof.dr Dragan Radovanović.

 

Nakon prigodnog programa koji su pripremili volonteri CK Negotin, Filip Stojisavljević, učenik 4/1 razreda OŠ „Vuk Karadžić“, David Stanković, učenik 3/1 razreda Negotinske gimnazije i Etno grupe Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, priznanja za 20, 35, 50 i 75 davanja krvi

 


Izvor: Negotin.rs